Φροντίδα μετά από ένα ορθοπαιδικό χειρουργείο

Περιορισμός του ζώου

Το κατοικίδιό σας διανύει την κρίσιμη περίοδο της ανάρρωσης, μετά από την αντιμετώπιση ενός σοβαρού ορθοπαιδικού προβλήματος.

Μετά από την επέμβαση απαιτείται συνεχής μετεγχειρητική φροντίδα από μέρους σας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καλή εξέλιξή του.  Το καθοριστικότερο μέρος της φροντίδας σας είναι ο περιορισμός της κινητικότητας του ζώου. Οι σκύλοι και οι γάτες -σε αντίθεση με τον άνθρωπο- δεν «αντιλαμβάνονται» τη σημασία του προβλήματος που αντιμετωπίζουν , με αποτέλεσμα σύντομα μετά τη χειρουργική επέμβαση να εκδηλώνουν αυξημένη δραστηριότητα και κινητικότητα, σε επικίνδυνο συχνά βαθμό.

Ο περιορισμός της κινητικότητας συγκεκριμενοποιείται στην παραμονή του ζώου μέσα στο σπίτι, στη συγκράτηση και στον έλεγχό του με λουρί κατά τη διάρκεια της σύντομης βόλτας που θα πραγματοποιείται, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται τα άλματα, το τρέξιμο, οι απότομες κινήσεις, και το ανεβοκατέβασμα σκαλιών.

Στην περίπτωση που το ζώο μείνει μόνο του στο σπίτι, είναι καλό να βρίσκεται περιορισμένο σε έναν ασφαλή χώρο, όπως ένα άδειο δωμάτιο ή ένα κλουβί.

Η τήρηση των κανόνων αυτών θα πρέπει  να γίνεται αυστηρά για τις πρώτες 4-5 εβδομάδες μετά την επέμβαση,  ενώ για 4 επιπλέον εβδομάδες η κινητικότητα του ζώου θα πρέπει να αυξάνεται προοδευτικά έως ότου το σκυλάκι ή το γατάκι σας να επανέλθει στις αρχικές του συνήθειες.

Η αδυναμία πραγμάτωσης των παραπάνω μέτρων προστασίας του κατοικιδίου σας, συνεπάγεται αυξημένες πιθανότητες για καινούριο τραυματισμό ή επιπλοκή, ή, τέλος, στη χειρότερη περίπτωση την ανάγκη επανάληψης του χειρουργείου. Μία τέτοια αναίτια ταλαιπωρία του μικρού σας φίλου, καθώς και το επιπλέον κόστος είναι καταστάσεις που μπορούν εύκολα να αποφευχθούν.

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.