Η στείρωση – Πότε και γιατί

Η στείρωση αποτελεί την πιο συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση στα κατοικίδια ζώα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πραγματοποιείται στα πλαίσια πρόληψης, ωστόσο αποδεικνύεται απαραίτητη και σε παθολογικές καταστάσεις όπως η πυομήτρα, η μητρίτιδα, τα νεοπλάσματα της μήτρας, οι ανώμαλες εκδηλώσεις του οιστρικού κύκλου, οι περιπτώσεις ανεπιθύμητης κυοφορίας, ψευδοκύησης, και πρόπτωσης του κόλπου για τα θηλυκά ζώα, ή σε παθολογικές καταστάσεις όπως η προστατίτιδα, οι προστατικές και παραπροστατικές κύστεις, οι νεοπλασίες του προστάτη, η ορχίτιδα, η κρυψορχία, και τα νεοπλάσματα του όρχη για τα αρσενικά ζώα.

Η πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών, όπως το αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα για τους σκύλους και τα ιογενή FIV και FeLV για τις γάτες αποτελούν επίσης σημαντικές ενδείξεις για την στείρωση των κατοικιδίων ζώων.

Επιπλέον, η στείρωση βοηθά συχνά στον έλεγχο των ενδοκρινοπαθειών (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερφλοιοεπινεφριδισμός), σε περιπτώσεις αλωπεκίας νευροενδοκρινικής φύσης, και σε περιπτώσεις ιδιοπαθούς επιληψίας σε συνδυασμό με τη συνιστώμενη θεραπευτική αγωγή.

Σημαντική τέλος, θεωρείται η συμβολή της στείρωσης σε ζώα με διαταραχές συμπεριφοράς όπως η επιθετικότητα, η περιουρία (ούρηση ή/και ψεκασμός ούρων σε διάφορα σημεία εντός και εκτός σπιτιού), ενώ βοηθά στην εξάλειψη της περιπλάνησης και της τάσης φυγής που έχουν τα ζώα ιδίως κατά τις αναπαραγωγικές για αυτά εποχές.

Αναφορικά με την ηλικία:

Σκύλοι:

Θηλυκά
Κατά την τελευταία δεκαετία επικρατεί η τάση για πραγματοποίηση της στείρωσης σε νεαρή ηλικία και συγκεκριμένα πριν ή μετά την εμφάνιση του πρώτου οιστρικού κύκλου. Βασικό πλεονέκτημα της στείρωσης σε νεαρή ηλικία είναι η πρόληψη των νεοπλασμάτων των μαστών. Πιο συγκεκριμένα, η στείρωση πριν τον πρώτο οιστρικό κύκλο σχεδόν εκμηδενίζει την πιθανότητα εμφάνισης νεοπλασμάτων των μαστών. Μετά τον πρώτο οιστρικό κύκλο οι πιθανότητες αυξάνονται στο 8% , και αμέσως μετά τον δεύτερο οιστρικό κύκλο στο 26%. Μετά την ηλικία των 2.5 περίπου ετών η στείρωση δεν φαίνεται να επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης νεοπλασμάτων στους μαστούς. Μοναδικό μειονέκτημα της στείρωσης πριν τον πρώτο οίστρο, είναι σύμφωνα με κάποιους ερευνητές οι μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης ακράτειας ούρων, πράγμα που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και από τη φυλή του σκύλου.
Αρσενικά
Η στείρωση μπορεί να γίνει σε ζώα μεγαλύτερα των 5 μηνών, ενδείκνυται δε, να πραγματοποιείται σε νεαρή ηλικία ιδίως αν ο σκοπός της είναι ο έλεγχος των διαταραχών συμπεριφοράς.

Γάτες:

Θηλυκά
Η στείρωση είναι προτιμότερο να γίνεται σε ηλικία 7-9 μηνών, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί και λίγο αργότερα. Και στην περίπτωση της γάτας, η στείρωση σε ηλικίες μέχρι ενός έτους μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης νεοπλασμάτων στους μαστούς.
Αρσενικά
Η στείρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ζώα μεγαλύτερα των 5 μηνών.

Η στείρωση, ακόμα και σε νεαρή ηλικία, δεν επηρεάζει την ανάπτυξη ή το χαρακτήρα του κατοικιδίου σας, ενώ του εξασφαλίζει μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης. Μοναδική μέριμνα πρέπει να δίνεται στη διατροφή και στην άσκησή του, ώστε να διατηρεί το ιδανικό σωματικό βάρος, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα στειρωμένα ζώα έχουν αυξημένη τάση πρόσκτησης βάρους.

Tags: