Οδηγίες πριν και μετά το Χειρουργείο

Προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση και μετεγχειρητική φροντίδα

Το κατοικίδιό σας πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Κατανοώντας την αγωνία σας θα θέλαμε να σας προσφέρουμε κάποιες συμβουλές για τη φροντίδα του τόσο πριν όσο και μετά την επέμβαση, ώστε η ανάρρωσή να εξελιχθεί ομαλά και ανώδυνα.

  1. Το κατοικίδιό σας πρέπει πριν τη χειρουργική επέμβαση να έχει άδειο στομάχι, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος εμέτου κατά τη διάρκεια της αναισθησίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, φροντίστε να μην του δώσετε φαγητό μετά το βράδυ της προηγούμενης ημέρας , αφήστε ωστόσο νερό διαρκώς στη διάθεσή του.
  2. Σε περίπτωση που το σκυλάκι ή το γατάκι βγαίνει έξω από το σπίτι, κρατήστε το μέσα μία μέρα πριν, ώστε να είναι ήρεμο, αλλά και να είστε σίγουροι ότι δεν έφαγε κάτι κατά τη διάρκεια της βόλτας του.
  3. Προσπαθήστε η προσκόμιση του μικρού σας φίλου στην κλινική να γίνει ήρεμα, και χωρίς να κουραστεί. Αν σας είναι δύσκολο να το φέρετε την ίδια μέρα στην κλινική , μπορεί μετά από συνεννόηση να μείνει στο νοσηλευτήριο από το προηγούμενο βράδυ.
  4. Μετά το πέρας της χειρουργικής επέμβασης, συνήθως είναι σκόπιμο το ζωάκι να μένει στην κλινική για παρακολούθηση για χρονικό διάστημα ανάλογα με την περίπτωση.
  5. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι εξασφαλίστε ένα ζεστό και ήσυχο μέρος για το κατοικίδιό σας. Φροντίστε να έχετε νερό διαρκώς στη διάθεσή του, ενώ επιλέξτε φαγητό ήπιο για το στομάχι του, όπως κοτόπουλο με ρύζι ή κάποια καλής ποιότητας βιομηχανοποιημένη τροφή, εφόσον δεν έχετε συμφωνήσει κάτι διαφορετικό με τον κτηνίατρό σας. Μην ανησυχήσετε αν το πρώτο βράδυ είναι ανόρεκτο.
  6. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που σας έδωσε ο κτηνίατρος κατά το εξιτήριο. Φροντίστε να χορηγήσετε την αγωγή που συστήθηκε και ελέγχετε συχνά το χειρουργικό τραύμα για τυχόν οίδημα, έξοδο υγρών ή αιμορραγία, καθώς και τα ράμματα , ότι είναι στη θέση τους και ότι το ζωάκι δεν τα δαγκώνει ή γλύφει με κίνδυνο να τα αφαιρέσει. Στην τελευταία περίπτωση ο κτηνίατρος θα σας προμηθεύσει με ειδικό κολάρο, ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές. Τα ράμματα – ανάλογα με την περίπτωση- αφαιρούνται περίπου 10-12 ημέρες μετά την επέμβαση.
  7. Επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε ότι το σκυλάκι ή το γατάκι σας 24 ώρες μετά το χειρουργείο συνεχίζει να έχει υπνηλία, να είναι ανόρεκτο, ή αν δεν έχει ουρήσει ή αφοδεύσει καθόλου στο χρονικό αυτό διάστημα.
  8. Η εκδήλωση ήπιου βήχα , ή η αλλαγή της φωνής μετά το χειρουργείο είναι αναμενόμενα και παροδικά και οφείλονται στην διασωλήνωση κατά τη διάρκεια της αναισθησίας. Εάν, ωστόσο, παρατηρήσετε έντονο βήχα ή και δύσπνοια, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας.

Καλή ανάρρωση!