Φροντίδα της εξωτερικής οστεοσύνθεσης

Η αντιμετώπιση του κατάγματος του κατοικιδίου σας έχει γίνει με τη χρήση συσκευής εξωτερικής οστεοσύνθεσης.

Η συσκευή εξωτερικής οστεοσύνθεσης είναι ένας ορθοπεδικός μηχανισμός με τον οποίο οι ήλοι αφού διαπεράσουν το δέρμα και τους μύες και εμφυτευτούν στα οστά, συνδέονται εξωτερικά του σώματος με τη βοήθεια συνδέσμων και ράβδων. Η συσκευή αυτή κρατά το άκρο σε αναταγμένη και φυσιολογική θέση, μέχρι να επιτευχθεί η πώρωση του κατάγματος.

Για την προστασία και περιποίηση της συσκευής καθώς και για την παρατήρηση γεγονότων που υποδηλώνουν προβλήματα αυτής υπάρχουν σαφείς οδηγίες:

1)Σημεία εισόδου τον ήλων στο δέρμα

Τα σημεία εισόδου θα πρέπει να παρατηρούνται προσεκτικά και σε καθημερινή βάση. Αυτό είναι εφικτό μολονότι η συσκευή είναι καλυμμένη, εφόσον το επιδεσμικό υλικό ανασηκώνεται ελαφρά στην άκρη του. Η ήπια ερυθρότητα και εξοίδηση της περιοχής, καθώς και η έξοδος λίγου εκκρίματος θεωρούνται φυσιολογικές. Αντίθετα, μη φυσιολογική, αξιολογείται η έξοδος μεγαλύτερης ποσότητας εκκρίματος, τέτοιας ώστε η επίδεση να χρειάζεται αλλαγή συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα.

Ο καθαρισμός των ήλων με μία καθαρή γάζα εμποτισμένη με φυσιολογικό ορό επιτρέπεται, ενώ η χρήση οξυζενέ ή άλλου αντισηπτικού απαγορεύεται.

2) Η αλλαγή της επίδεσης

Συχνά παρουσιάζεται η ανάγκη για αλλαγή της επίδεσης. Αυτό γίνεται κατά ένα συγκεκριμένο τρόπο, συνεπώς είναι καλό να πραγματοποιείται από κάποιον εξοικειωμένο με αυτή τη διαδικασία.

3)Το εξωτερικό μέρος της συσκευής

Το μέρος εκείνο της συσκευής που βρίσκεται εξωτερικά, μπορεί εύκολα είτε να σας τραυματίσει, είτε να εγκλωβιστεί σε κάποια προεξοχή. Αποφύγετε τις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν κάτι τέτοιο, αποθαρρύνοντας το κατοικίδιό σας από το να κάνει άλματα προς το μέρος σας ή να κινείται ανεξέλεγκτα σε περιοχές με συρματοπλέγματα κ.λπ.

Ακολουθήστε πιστά τις γραπτές οδηγίες για τον περιορισμό της κινητικότητας του σκύλου ή της γάτας σας και επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα εάν παρατηρήσετε ότι:

i) Ξαφνικά το ζώο σταμάτησε να πατάει το πόδι που έχει χειρουργηθεί

ii) Παρουσιάζεται έντονη έξοδος εκκρίματος, όπως αυτή που προαναφέρθηκε

iii) Υπάρχει κάποιας μορφής αιμορραγία του χειρουργημένου άκρου

iv) Προέκυψε κάποιο εμφανές πρόβλημα στη συσκευή εξωτερικής οστεοσύνθεσης

v) Εμφανίζεται οίδημα του άκρου

Επανεξέταση του ζώου γίνεται 6-8 εβδομάδες μετά από την ημέρα που χειρουργήθηκε. Τότε το ζώο υποβάλλεται σε ακτινογραφίες και αξιολογείται η πρόοδος της ίασης. Εφόσον η πώρωση έχει επιτευχθεί, τότε η συσκευή αφαιρείται, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, προγραμματίζεται επανεξέταση μετά από 3-4 εβδομάδες.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί η καθοριστική σημασία της άψογης λειτουργικής κατάστασης της συσκευής εξωτερικής οστεοσύνθεσης, καθώς και το πόσο εύκολα μπορεί να προκληθούν βλάβες σε αυτήν. Η πιστή εφαρμογή των παραπάνω οδηγιών διασφαλίζει την αποφυγή επιπλοκών και πρόσθετων χειρουργικών χειρισμών.

Απόδοση στα ελληνικά από το βιβλίο:
External Fixation in Small Animal Practice
Karl H. Kraus, James P. Toombs & Malcolm G. Ness