Η επίσκεψη στην κλινική

 Η επίσκεψη του μικρού σας φίλου στην κτηνιατρική κλινική θέλουμε να ολοκληρώνεται κατά τον πιο ομαλό τρόπο. Υπάρχουν, κατ’ επέκταση, μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, που θα διευκολύνουν τόσο εσάς όσο και το κατοικίδιό σας κατά την επίσκεψη στον κτηνίατρο.
Κλείνοντας ραντεβού φροντίζετε τόσο για την γρήγορη εξυπηρέτησή σας όσο και για αποφυγή συνωστισμού και διαπληκτισμών μεταξύ των ζώων που περιμένουν να εξεταστούν.
Είναι καλό επίσης αφού εξασφαλίσετε μεταφορικό μέσο για την κλινική, να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να εξοικειωθεί με τον τρόπο μεταφοράς του, είτε πρόκειται για οδηγό με περιλαίμιο, είτε για κουτί μεταφοράς. Ένας απλός τρόπος είναι να τοποθετήσετε το κουτί μεταφοράς στο χώρο που βρίσκεται το ζωάκι μία ή δύο μέρες πριν το ραντεβού ώστε να μην πανικοβληθεί όταν το δει ξαφνικά λίγο πριν φύγετε για την κλινική. Αν το κατοικίδιό σας βγαίνει από το σπίτι, φροντίστε να το κρατήσετε μέσα από την προηγούμενη ημέρα, ώστε όταν έρθει η ώρα να είναι ήρεμο, να μην το αναζητάτε,  και  να γνωρίζετε αν έχει φάει, αν έχει ουρήσει κ.τ.λ. 

Εξοικειώνοντας το κατοικίδιό σας με χειρισμούς όπως η επισκόπηση του στόματος, των αυτιών, ή και το κόψιμο των νυχιών, ιδίως από νεαρή ηλικία μπορεί να σας εξασφαλίσει μία ήρεμη και ευχάριστη επίσκεψη στον ιατρό.
Όταν προγραμματίζετε ένα ραντεβού, είτε πρόκειται για απλή επίσκεψη, είτε επειδή ο μικρός σας φίλος δεν είναι καλά, είναι σκόπιμο να μην τον έχετε ταΐσει πρόσφατα, γιατί ίσως να χρειαστεί εξετάσεις.(Εκτός αν έχετε συνεννοηθεί διαφορετικά με τον κτηνίατρο).  Έτσι, όταν πρόκειται για πρωινό ραντεβού , ταΐστε το σκυλάκι ή το γατάκι σας τελευταία φορά το προηγούμενο βράδυ, ή αν πρόκειται για απογευματινό ραντεβού, τελευταία φορά το ίδιο πρωί. Νερό ωστόσο, μπορείτε να έχετε στη διάθεσή του συνέχεια.
Μην ξεχνάτε να φέρνετε πάντα μαζί σας το βιβλιάριο του κατοικιδίου σας, ακόμα κι αν δεν έχετε προγραμματίσει εμβολιασμό, καθώς και οποιοδήποτε αρχείο έχετε με εξετάσεις που έχει ήδη κάνει. Η παράθεση ενός άρτιου ιστορικού θα βοηθήσει πολύ τόσο τον κτηνίατρο όσο και τον μικρό σας φίλο. Προσπαθήστε να γνωρίζετε πληροφορίες για την κατανάλωση τροφής και νερού, την  ούρηση και την αφόδευση, αλλά και για τον αναπαραγωγικό του κύκλο (τελευταίος οίστρος),  καθώς τα παραπάνω είναι στοιχεία που θα βοηθήσουν σημαντικά τη διαγνωστική διαδικασία.

Στην περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αυτό μπορεί είτε να διαπιστωθεί άμεσα από τον κτηνίατρο, είτε να διαγνωσθεί με τον συνδυασμό κλινικής εικόνας και εργαστηριακών εξετάσεων που απαιτούν κάποιο χρόνο.
Ανεξάρτητα από το πρόβλημα, όταν ο κτηνίατρος χορηγήσει στο σκυλάκι ή το γατάκι σας κάποια θεραπευτική αγωγή, φροντίστε να την ακολουθήσετε πιστά ως προς τη δόση αλλά και ως προς τον χρόνο χορήγησής της. Πολλές φορές η απουσία συμπτωμάτων δε σημαίνει εξάλειψη του αιτιολογικού παράγοντα, με αποτέλεσμα η πρόωρη διακοπή της αγωγής να οδηγήσει σε επανεμφάνιση και συχνά επιδείνωση του προβλήματος. Μη διστάζετε να ρωτήσετε και να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας να σας δείξει πώς να χορηγείτε στο ζωάκι σας το φάρμακο που χρειάζεται, ώστε να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία για την θεραπευτική του αγωγή.
Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να μην επιχειρήσετε να δώσετε μόνοι ή μόνες σας για να ανακουφίσετε το ζωάκι σας κάποιο φάρμακο που προορίζεται για τον άνθρωπο ή κάποια αγωγή που διαβάσατε στο διαδίκτυο, χωρίς τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περίπτωση αυτή είναι η παρακεταμόλη (Depon, Panadol) που ενώ είναι από τα πιο κοινά χρησιμοποιούμενα φάρμακα στον άνθρωπο, αν χορηγηθεί στο σκύλο ή στη γάτα μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.
Οι παραπάνω συμβουλές σε συνδυασμό με την συζήτηση που θα κάνετε με τον κτηνίατρό σας κατά την επίσκεψη στην κλινική θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε  άριστη συνεργασία και πλήρη φροντίδα για τον μικρό σας φίλο.